Fatma Hajizadeh aloitti Ruskaturnauksen voitokkaasti

Kuvateksti: Fatma Hajizadeh voitti avausottelussaan Mira Hietalan.

Kansainvälisen 30. Ruskaturnauksen neljä ensimmäistä ottelua osoittivat, että suomalainen naisnyrkkeily on ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Kehässä nähtiin vauhdikkaita ja tasaisia kamppailuja, joissa taisteltiin voitosta kongin kumahdukseen saakka.
Perjantaina 9. syyskuuta kotikehään nousseiden rovaniemeläisten Fatma Hajizadehin ja Kati Ylivirran iskuissa oli ytyä, ja molemmat poistuivat avausotteluistaan voittajina.
Rovaniemen Reippaan Fatma Hajizadeh kohtasi 51-kiloisissa tutun kilpakumppanin, Kemin Innon Mira Hietalan. Hajizadeh aloitti terävämmin kuin Hietala ja hallitsi ottelua hienoisesti. Hietala sai kolmannessa erässä juonesta kiinni ja paransi otteita loppua kohti.
Kemiläinen joutui kuitenkin poistumaan kehästä pettyneenä, sillä Hajizadehin käsi nousi voiton merkiksi. Lopputulos oli 2–0.
– Tärkeintä oli, että turnaus alkoi voitokkaasti. Mielestäni onnistuin taktisesti ja hallitsin ottelua, Hajizadeh, 22, tuumi tuoreeltaan ottelun jälkeen.
Voitto oli tärkeä siinäkin mielessä, että Hajizadeh otteli ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun Pyynikki-turnauksen. Rovaniemeläisen värttinäluu napsahti ottelutilanteessa poikki, ja se operoitiin heti Tampereella.
– Olen toipunut loukkaantumisesta täydellisesti. Kehässä tuntuu, että kehitystäkin on tapahtunut.
– Olin pari viikkoa sitten maajoukkueleirillä Solvallan urheiluopistolla, ja sieltä tuli uutta intoa treenaamiseen, sairaanhoitajaopinnot aloittanut Hajizadeh kertoi.

Reippaan muista nyrkkeilijöistä Muhamed Al Kubaisi (60 kg) ja Joonas Koivuranta (69 kg) hävisivät ottelunsa.
Lapin Lukon Kati Ylivirta esitti niin ikään valmista nyrkkeilyä kesän kilpailutauon jälkeen. Hän pudottautui ensimmäistä kertaa urallaan 57 kilon sarjaan.
– Jätin kesän aikana yhden jäätelön/päivä pois, ja paino putosi. Päätin, että kokeilen ottelemista viisseiskassa, Ylivirta, 30, taustoitti.
Ja kokeilu kannatti. Ylivirta kukisti avausottelussaan Kuopion Riennon Elina Turusen puhtaasti 3–0.
– Ottelin ensimmäistä kertaa piilolasit päässä. Ensimmäisessä erässä toinen piilari tipahti, mutta hyvin pystyin kuitenkin nyrkkeilemään loppuun asti, Ylivirta paljasti.
Ylivirran ja Turusen kohtaamisessa riitti vauhtia täydet neljä erää.
– Tiesin, että tiukka vääntö tulee. Me molemmat menemme kovaa eteenpäin. Pyrin välttämään lähelle menemistä ja mielestäni onnistuinkin siinä hyvin, Ylivirta sanoi.
Myös Turunen on pudottanut painoaan, sillä kaksikon edellinen kohtaaminen oli sarjassa 64 kiloa.
60-kiloisten kotimaan listan ykkönen on olympia- ja MM-pronssimitalisti Mira Potkonen, jonka Ylivirta kohtasi parin vuoden takaisessa Ruskaturnauksessa.
– 57-kiloisissa pitää olla nopeutta ja räjähtävyyttä, jota tulikin lisää kesän aikana. Jos tässä kevyemmässä sarjassa tulee menestystä, niin ottelen siinä jatkossa, Ylivirta suunnitteli.
30. Ruskaturnaus jatkuu Lyseonpuiston lukiolla, Rovaniemellä lauantaina kello 13 ja 18.

30. Ruskaturnaus, 1. päivän ottelut:
Naiset:

48 kg: Satu Lehtonen AkI-Noora Kosonen HeTa 3-0.
51 kg: Fatma Hajizadeh RoRe-Mira Hietala KeI 2-0.
57 kg: Marjut Lausti TTN-Krista Kovalainen KajKu 2-0, Kati Ylivirta LaLu-Elina Turunen KuRi 3-0.
Miehet:
60 kg: Aleksandr Varlamov Venäjä-Muhamed Al Kubaisi RoRe 3-0.
69 kg: Amin Nuri HeKo-Joonas Koivuranta RoRe tko 3, Aydin Behruz OKK-Anton Hamjanov Venäjä tko 1.
75 kg: Santeri Laine KKU-Vadim Golik Venäjä 2-1, Joonas Koskikangas ONS-Andreas Harlin Ruotsi 3-0, Nikolai Vetsherko Venäjä-Miro Syvänen OuTa tko 2.


© 2011 Rovaniemen Reipas