Tanja Kultti on poissa

Kuvateksti: Tanja Kultti voitti ensimmäisenä reipaslaisena naisten yleisen sarjan Suomen mestaruuden.

Painonnoston naisten Suomen mestari ja masters-ikäluokan maailmanmestari Tanja Kultti on kuollut. Hän oli syntynyt 1. helmikuuta 1961 Ivalossa ja menehtyi 16. kesäkuuta Rovaniemellä.
Ivalossa lapsuutensa viettänyt Kultti muutti Rovaniemelle 1982. Hän pelasi jalkapalloa Rovaniemen Palloseuran naisten edustusjoukkueessa 2. divisioonassa ja vaihtoi painonnostoon 1987.
Rovaniemen Reipasta edustanut Kultti osallistui 12. syyskuuta 1987 kaikkien aikojen ensimmäisiin painonnoston naisten SM-kilpailuihin, joissa hän sijoittui toiseksi sarjassa 82,5 kiloa. Ensimmäiset Suomen ennätyksensä hän teki seuraavana vuonna 1988 Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) mestaruuskilpailuissa Kajaanissa, jossa sarjassa 82,5 kiloa rautaa nousi 125 kiloa (53+72,5).
Ensimmäisen ja ainoaksi jääneen naisten Suomen mestaruuden Kultti voitti 1989 sarjassa yli 82,5 kiloa. Kyseessä oli Rovaniemen Reippaan ensimmäinen naisten sarjan SM-kulta kaikki urheilumuodot huomioiden.
- Vihdoinkin, jos näin voi sanoa tuosta saavutuksesta. Säännöllinen treenaus alkoi tuottaa tulosta. Useasti harjoittelin kahdesti päivässä. Työajat bussikuskina olivat mitä olivat, mutta kävin päivällä tauolla ottamassa nostoja ja illalla sitten kyykkyjä, Kultti kertoi Rovaniemen Reippaan 100-vuotishistoriateoksessa.
Kultti saavutti yleisen sarjan SM-kilpailuissa yhteistuloksessa yhden kullan, seitsemän hopeaa ja kaksi pronssia.
Seurajoukkuekilpailussa hän voitti Pohjoismaiden mestaruuden 2001 sekä PM-hopeaa 2000.
Kultti voitti masters MM-kultaa Kreikan Kefaloniassa 23. syyskuuta 2001. Hän nosti 40-vuotiaiden yli 75-kiloisissa yhteistuloksen 145 kiloa (60+85,5). Kaikki tulokset olivat ikäluokan uusia maailmanennätyksiä.
Seuraavana vuonna Tukholmassa hän saavutti masters EM-hopeaa.
Kyseisten masterskilpailujen jälkeen Kultti lopetteli aktiiviuraansa, mutta side painonnostoon säilyi tuomaritoiminnan muodossa lukuisissa SM-tason kilpailuissa. Hänellä oli kansallinen 1. luokan tuomarikortti.
Kultti työskenteli linja-autonkuljettajana sekä myöhemmin yksityisyrittäjänä. Hänellä oli Rovaniemellä oma luontaishoitola, jonka palvelutarjontaan kuuluivat perinteisen hieronnan lisäksi vyöhyketerapia, korvakynttilähoito ja hermoratahieronta.
Rovaniemen Reipas esittää surunvalittelunsa Tanja Kultin läheisille.


© 2011 Rovaniemen Reipas